HUOM! Resurssipulan vuoksi pystymme järjestämään tilausnäytöksiä toistaiseksi ainoastaan rajoitetusti.

Normaalien yleisönäytösaikojen ulkopuolella Lakeuden Ursalla on mahdollisuus järjestää observatoriolla tähtinäytöksiä, tornivierailuja tai aiheeseen liittyvää ohjelmaa tilauksesta erilaisille ryhmille sopimuksen mukaan. Tähtiharrastukseen ja observatorioon käy vuosittain tutustumassa lukuisia koululais-, yritys- ja muita toimintaryhmiä.

Tilausnäytöksen / tornivierailun onnistumisen ja mielyttävyyden takaamiseksi pyydämme ottamaan huomioon alla mainitut asiat.

Milloin voidaan järjestää?

Tilausnäytöksiä tähtinäytöksellä järjestetään pääsääntöisesti syyskaudella syys-marraskuussa sekä kevätkaudella tammi-maaliskuussa.

Tilausnäytöksiä aurinkonäytöksellä voidaan järjestää valoisaan vuodenaikaan eli huhti-toukokuussa. Lomakuukausina (kesä-elokuu) näytösten järjestäminen saattaa olla mahdollista, mutta ei välttämättä onnistu (varmista tähtinäytösryhmän vetäjältä).

Tilausnäytöksen järjestäminen yhdistyksen kerhoiltojen tai muiden tapahtumien yhteydessä EI valitettavasti ole mahdollista, sillä tuolloin on yleensä niin paljon muutakin toimintaa tai yleisöä, ettei täysipainoinen keskittyminen tilausnäytösryhmään onnistu.

Tilausnäytöksen varaaminen

Kyselyitä tilausnäytöksestä voi tehdä toistaiseksi puheenjohtajalta:

 • Janne Vikman, puheenjohtaja
 • Sähköposti: puhjohtaja [ät] lakeudenursa.fi (korvaa [ät] merkillä @ ja poista välilyönnit)

Ole ajoissa asialla

Tilausnäytöksen varaaminen kannattaa tehdä vähintään neljä (4) viikkoa ennen ryhmän kesken suunniteltua vierailuaikaa.

On erittäin tärkeää, että ryhmä pyrkii sopimaan vierailusta hyvissä ajoin, sillä esim. alle viikon varoitusajalla paikanpäälle on vaikeaa saada opastavaa harrastajakuntaa eikä haluttua tilausnäytöstä voida aina toteuttaa tällaisessa tapauksessa.

Tähtinäytöstä tilattaessa on ilmoitettava:

 • Tilaajan nimi
 • Tilaajan puhelinnumero (mahdollisten muutosten ja tarkennusten varalta)
 • Tilaajan osoite (tarvittaessa laskutusosoite)
 • Ryhmän nimi (esimerkiksi yritys, tai koulu ja luokka)
 • Ryhmän vetäjän nimi (esimerkiksi opettaja)
 • Ryhmän koko (perusmaksulla maksimi 15 henkeä)
 • Mahdollinen aihetoivomus

Tilausnäytösten hinta

Perusryhmäkoko on maksimissaan 15 henkilöä, johon saakka tilausnäytös hoidetaan perusmaksulla. Perusryhmäkoon 15 henkilöä ylittävistä henkilöistä peritään 8 € / hlö.

 • Aikuiskerhot ja -ryhmät 100 €, ryhmäkoon 15 henkilöä ylittävistä osallistujista 8 € / henkilö
 • Koululuokat ja muut nuorisoryhmät 120 €, ryhmäkoon 15 henkilöä ylittävistä osallistujista 8 € / henkilö
 • Yritysryhmät 300 €, ryhmäkoon 15 henkilöä ylittävistä osallistujista 8 € / henkilö

HUOM! Viikonloppuina (pe-su) ja arkipyhinä pidettävistä tilausnäytöksistä peritään kaksinkertainen maksu!

Ryhmille voidaan myös kirjoittaa tai lähettää jälkikäteen lasku (laskutuslisä 5 € jos lähetetään postitse). Pankki- ja luottokorteilla ei voi maksaa observatoriolla. Jos vierailuryhmä saapuu keskiviikon yleisönäytökseen, ryhmää veloitetaan tilausnäytöshinnaston mukaisesti. Lisäksi ryhmän saapumisesta on ilmoitettava etukäteen.

Näytösmaksuilla katetaan tähtitornista Lakeuden Ursalle aiheutuvia kustannuksia sekä tuetaan Lakeuden Ursan sivistävää tähtiharrastus- ja luentotoimintaa.

Tilausnäytöksen peruminen tai siirto

Mikäli tilausnäytös tai tornivierailu joudutaan perumaan tilaajasta johtuvista syistä, on peruminen tehtävä viimeistään viikkoa (7 vrk) ennen aiottua vierailuajankohtaa. Mikäli tilausnäytöksen peruminen tehdään tätä myöhemmin, on Lakeuden Ursalla oikeus periä tilaajalta peruutusmaksuna 50 €. Jos tilausnäytöstä ei peruta ollenkaan (eli tilauksen tehnyttä ryhmää ei ilmaannu paikalle) tai se perutaan vasta tilausnäytöspäivänä, näytös laskutetaan pidettynä. Myös vierailuajankohdan mahdollinen siirto on hyvä ilmoittaa ajoissa.

Tilausnäytöksen ohjelma

Tilausnäytös noudattelee hyväksi havaittua kaavaa. Aluksi tutkiskellaan Lakeuden Ursan toimintaa ja lyhyesti observatorion rakentamista PowerPoint -esityksen avulla, jonka jälkeen voi esittää kysymyksiä. Seuraavaksi siirrytään havaintotasolle esittelemään havaintolaitteistoa. Tämän jälkeen katsellaan teleskoopilla ko. ajankohtana näkyvissä olevia kohteita, JOS ON SELKEÄÄ (pilvisellä tai enimmäkseen pilvisellä säällä näytöstä ei voida toteuttaa). Lopuksi siirrytään takaisin alakertaan tutustumaan pariin tähtikarttaohjelmaan ja niiden tarjomiin näkymiin.

Pukeutuminen ja käyttäytyminen observatoriolla

Tähtitornille pukeutuminen

Tilausnäytökset pidetään tähtitornilla, jossa tornin ja yhdistyksen toiminnan esittely tapahtuu melko normaalilämpöisissä sisätiloissa. Kaukoputkella kuitenkin katsellaan tähtitornin havaintotasolla, jossa vallitsee ulkolämpötila. Vaatetuksen tulisi näin ollen olla leudollakin säällä sellainen, että puolentunnin tai tunni seisoskelu kylmässä ei aiheuta viluntunnetta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että varustaudutaan kuin lähdettäisiin -30 asteen pakkaseen. Erityisesti jalkineiden tulisi olla lämpöä pitävät paksupohjaiset kengät.

Käyttäytyminen observatoriolla

Tähtitornissa on herkkiä laitteita, jyrkkiä portaita ja pitkä matka maahan, joten kaikenlainen kiipeily ja juoksentelu tähtitornin sisällä tai rakenteiden päällä on ehdottomasti kiellettyä. On vanhempien / huoltajien velvollisuus huolehtia, että myös alaikäiset noudattavat näitä sääntöjä. Mahdollinen korvausvelvollisuus on aina vahingon aiheuttajalla tai viime kädessä vanhemmilla/huoltajalla. Lakeuden Ursa ei vastaa mahdollisista henkilövahingoista.